Met de uitreiking van de SKG-IKOB VHS Duurzaamheidspaspoorten aan de leden van Branchevereniging hang & sluitwerk VHS zetten producenten van hang-en-sluitwerk een grote stap op weg naar transparantie over hun duurzame prestaties. Daarmee is de VHS de eerste branchevereniging die dit collectief oppakt.

“Samen met SKG-IKOB als onafhankelijke certificeringsinstantie hebben we een uniform document opgesteld dat leden helpt bij het aantonen aan welke Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen ze voldoen”, zei directeur Arjen Koole tijdens de uitreiking van de Duurzaamheidspaspoorten op woensdag 16 oktober bij Nauta Group in Barneveld.

Veel VHS-leden kregen steeds vaker de vraag om informatie aan te leveren over de verduurzaming binnen hun bedrijf. Koole: “We hebben op hun verzoek gezocht naar een overzichtelijk format dat we voor alle leden beschikbaar kunnen stellen. Belangrijke voorwaarde was de onafhankelijke toetsing van het document om daarmee greenwashing te voorkomen.”

Kees Verweel, sector coördinator circulair bouwen van SKG-IKOB gaf voorafgaand aan de uitreiking een korte toelichting op het nieuwe Duurzaamheidspaspoort. “Uitgangspunt van het paspoort zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) die in 2015 door de Verenigde Naties zijn vastgesteld. De in totaal 17 verschillende SDG’s zijn in het paspoort opgenomen, maar samen met de VHS is besloten om te beginnen met 14 eisen die vooral betrekking hebben op energiezuinigheid en circulariteit.”

Met het SKG-IKOB VHS Duurzaamheidspaspoorten bevestigt SKG-IKOB dat de producent beschikt over het SKG-IKOB KOMO attest-met-productcertificaat op BRL 3104. Ook is in één oogopslag te zien over welke duurzaamheidscertificaten de producent beschikt. Deze certificaten zijn allemaal gebaseerd op de SDG’s. Die variëren van een ISO 9001 certificaat tot een Cradle to Cradle certificaat en Milieu Prestatie Verklaring. Ook de aanwezigheid van zonnepanelen wordt in het paspoort vastgelegd. Verweel: “Met het paspoort kan de producent dus laten zien aan welke duurzaamheidsdoelstellingen hij bijdraagt.”

Verweel benadrukt dat SKG-IKOB de leden van VHS niet extra beoordeelt. “Wij controleren of de certificaten waarvan gezegd wordt dat ze aanwezig zijn, ook daadwerkelijk aanwezig zijn. Die controle voert SKG-IKOB vanaf nu jaarlijks uit. Het paspoort is vijf jaar geldig en wij doen ieder jaar audits. Die onafhankelijke toetsing blijft voorop staan.”

Het paspoort is een dynamisch document. VHS en SKG-IKOB hebben afgesproken dat jaarlijks wordt bepaald of er aan de huidige 14 eisen nieuwe moeten worden toegevoegd. “Het is een mooie eerste stap en onze leden kunnen hiermee voor nu vooruit. Het zal een kwestie van steeds verder finetunen zijn om te zorgen dat het document de door de markt gewenste informatie inzichtelijk maakt”, aldus Koole.

Naast dat de leden uiteraard zelf de paspoorten kunnen verstrekken, zijn ze ook op de website van SKG-IKOB gepubliceerd (Certificaat zoeken – SKG-IKOB Certificatie)